Povestea asta nu are legătură cu muzica. Sau poate doar indirect. Ce-ar avea de-a face o excavație cu arta? Niciuna ai zice și ai zice asta raportîndu-te la coordonatele convenționale ale celor doi termeni care se află oarecum într-o relație de antagonism. Pentru că cei mai mulți dintre noi, privim aproape întoteauna ceea ce ne înconjoară, prin prisma canoanelor cu care am crescut. Ne naștem liberi și cu mintea limpede și imediat după acest moment urmăm scriptul programării sociale ce ne îndepărtează de limpezimea spirituală interioară. Devenim aproape toți instrumente de judecată bazată pe scriptul cu care am fost programați.

Dă-i unui om maxim de pasionat în ale excavației, un munte, niște unelte de mînă și timp și va transforma excavația în artă. Pentru că arta se naște din pasiune….

Este povestea lui Ra Paulette. Un bărbat fără studii în ceea ce privește sculptura sau arhitectura dar cu o mare pasiune. Aceea de a face săpături în stil propriu.

Mi se pare extraordinar că această muncă a fost documentată video și există și un film ”Cavedigger” nominalizat la ”Academy Award”. Un film produs de către Jeffrey Karoff și care urmărește evoluția acestei lucrări care la final, devine o incontestabilă operă de artă.

Această realizare, mie personal mi se pare de domeniul fantasticului! Am rămas mut și mi se pare că ar fi o mitocănie să încerc să vă descriu în cuvinte o operă desăvîrșită în 10 ani. Culmea, omu’ nici nu se consideră artist…

Dacă vă place ideea, atît de mult pe cît mi-a plăcut mie, vă încurajez să vizionați documentarul despre care am menționat mai sus și referințele pe care le-am lăsat în subsolul articolului….

”Cavedigger” are o durată de 38 de minute și se poate cumpăra prin serviciul video on demand de la Vimeo, la modica valoare de 3 USD

Alte referințe:
Cavedigger: Inside Ra Paulette's luminous subterranean world
RA PAULETTE: CAVEDIGGER
Fotografii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *