Nu vreau să mai pronunț cuvintele care au fost vehiculate prea mult peste tot de către toată lumea și care definesc situația actuală globală. Situația în care nu ai voie să te prezinți la concerte decît în calitate de statuie; frumos, pe scăunelul tău, pe locul tău, parte a unui aranjament perfect, executat de oameni care nu sînt vinovați pentru această ordine reglementată oficial.

E vremea folkiștilor (băgați mare oameni buni), e vremea muzicii clasice, a operetei, a teatrului, a artelor care se consumă liniștit. ”Dezordinea” energiei și a emoțiilor împrăștiate pe pereți a fost înfierată pentru binele comun al omenirii. Poluarea, mizeria socială, degradarea umană, dezastrul ecologic și alte aspecte deosebit de alarmante care sugrumă planeta zilnic de sute de ani, nu au reprezentat/ nu reprezintă așa mare problemă. Vorbim despre inteligențe artificiale (care la acest moment sînt joculețe retarde și de amuzament) dar sîntem îngenucheați, arestați la domiciliu, suprareglementați de o chestiune discutabilă. Știința ne-a arătat că a eșuat lementabil. Sau poate că atîta poate….

Eu vin din underground și refuz să mă comport artistic în liniște. Eu instig la exprimare, instig la desfășurare de forțe și la lipsă de ordine a maselor. Eu refuz să mă manifest în fața unor spectatori inerți legați prin reglementări de scaune! Feeling-ul nu se reglementează și nici energia explozivă emanantă de manifestarea live.

Am urmărit (online) concertul Vița de Vie susținut de FORM Days la Cluj Napoca și nu am avut vreodată vreo tristețe mai mare la vreun concert fie el și online. Trist, lamentabil și lipsit de esența ACELEI energii. Nimic de reproșat artiștilor și organizatorilor care au prezentat acest experiment drept un act de pionierat în noile condiții. Mie mi se pare un manifest al tristeții. Un exercițiu de supunere reglementată pentru binele comun. Și dacă situația este cu adevărat gravă iar umanitatea este înfrîntă prin lipsa de soluții, noi… ne mai dorim să trăim în ipostaza de ”legume”? Încă o dată, lăudabilă intenția artiștilor și a organizatorilor dar un concert în aer liber cu spectatori ”legați” de scaune pentru mine personal este inacceptabil și ca artist și ca spectator!

Feat image by FORM Days

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *